5 Nisan 2020 Pazar

Bursa Bağımsız Milletvekili Adayına Destek Toplantısı





Bursa Bağımsız Milletvekili Adayına Destek Toplantısı



Dün, Bursa Bağımsız Milletvekili Adayımız Aydın Bey’e (İlhan) destek vermek üzere Bursa’ya gittik.  Toplantı Zümrütevler Mekviindeki Önder Düğün salonunda saat 14:00’de başladı. Her zamanki gibi, bu toplantımızın sunuculuğunu da çok yönlü sanatçı kardeşimiz İshak Akbay yaptı. İshak Akbay’ın Çerkesçe iki güzel şarkı ile salonu dolduran kalabalığı coşturmasından sonra sinevizyon gösterisi yapıldı. ÇDP’nin tanıtım filmi izlendi.

Daha sonra kürsüye “Thamade”lerden Mustafa Bey (Saadet)  davet edildi. Mustafa  Bey, salondakileri Çerkesçe selamladı. Konuşmasında ÇDP’nin kimlik mücadelesinde ne kadar büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti ve tek amacın oy almak olmadığını belirtti. Çerkeslerin nüfuslarına ilişkin çok çeşitli sayılar verildiğini ancak önemli olanın bunun olmadığını söyledi. Esas önemli olan konunun Çerkes adaylara oy vererek kimliğe sahip çıkmak olduğunun altını çizdi. ÇDP’nin desteklediği milletvekili adaylarının 7 Haziran 2015’te yapılacak Genel Seçimlerde alacakları oyların Çerkeslerin ağırlığını ortaya çıkartacağını önemle belirtti.



Daha sonra kürsüye İstanbul 3. Bölge Bağımsız Milletvekili adayı Kenan Bey (Kaplan) davet edildi. Kenan Bey, ÇDP’nin kuruluş sürecine ilişkin bilgi verdi. Diğer siyasî partilerin Çerkesleri önemsemediğini, bunun artık ortaya çıktığını vurguladı. AKP, CHP ve HDP’nin Çerkes Milletvekili adaylarına listelerinde ya yer vermediklerini ya da kazanamayacak yerlerden listelere alındığına dikkat çekti. Bunun, siyasî partilerin Çerkeslere, Çerkes kimliğine, Çerkes diline önem vermediklerinin açık bir göstergesi olduğunu söyledi. ÇDP’nin yalnızca Çerkeslerin değil Lazların, Abhazların, Gürcülerin, Pomakların da, diğerlerinin de partisi olduğunun altını çizdi. Türkiyenin herkesin vatanı olduğunu, bayrağın herkesin bayrağı olduğunu söyledi. Bu ülkenin Kurtuluş Savaşı’nda İngilizlere, Fransızlara, İtalyanlara karşı mücadele edildiğini, bu mücadelede Çerkeslerin, Lazların, Abhazların , Gürcülerin ve diğer halkların fedakârlıklarda bulunduklarını, kanlarını akıttıklarını, bedeller ödediklerini belirtti. Ancak daha sonra Ethem Bey’in hain ilân edildiğini, Çerkeslerin sürüldüğünü, asimilasyona tabi tutulduklarını söyledi. Çerkesçenin, Lazcanın, Abhazcanın , Gürcücenin ve diğer dillerin konuşulmasının yasaklandığı da belirtti. Oysa Kurtuluş Savaşı’nda mücadele edilen ülkelerin dillerinde eğitim verildiğine, okullar bulunduğuna dikkat çekti.  Bunun bir çelişki olduğunun altını çizdi.




Daha sonra kürsüye İstanbul 2.  Bölge Milletvekili Adayı olarak beni davet ettiler. Kürsüden kısa Lazca bir konuşma yaptım. Ardından da ÇDP’ye nasıl katıldığımı anlattım. Kuşba Erol ve Kutalia Erol Beyler ile Abhazya’da tanıştığımı belirttim. O dostlukların beni ÇDP’ye taşıdığnı anlattım. Bu ülkenin de, bayrağın da, sınırların da sahibinin diğer halklarla birlikte bizler olduğumuza dikkat çektim. Balkan Savaşı’nda, Çanakkale Savaşı’nda, Sarıkamış’ta, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de bedeller ödediğimizi belirttim. Kaderlerimizin de ortak olduğunu söyledim. Salonu dolduran kalabalığa çağrı yaptım. Bursa Milletvekili Adayı Aydın Kardeşimize (İlhan) oy vermelerini istedim. Tanıdıklarını da bu  bağımsız adayımıza oy vermeye çağırmalarını istedim. Etrafımda oluşan sevgi yumağı beni öyle sarmaladı ki, bu insanlardan zor ayrılabildim.


Daha sonra kürsüye Kayseri Bağımsız Milletvekili Adayı Emine Hanım (Arslandok) davet edildi. Emine Hanım, yaptığı kısa konuşmada insanları kimliklerini sahip çıkmaya çağırdı. ÇDP’nin desteklediği bağımsız adayları tanıtmalarını ve onlara oy vermelerini istedi. Ardından da kürsüye Ankara 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Faruk Bey (Arslandok) çağırıldı. Faruk Bey, ÇDP’ nin kimlik mücadelesindeki yerine dikkat çekti. Bağımsız adayların desteklenmesi için çağrı yaptı.
Daha sonra kürsüye Samsun Bağımsız Milletvekili Adayı  Saim Bey (Sezgin) çağırıldı. Saim Bey, herkesi diline ve kimliğine sahip çıkmaya çağırdı.


Bursa Bağımsız Milletvekili Adayımız Aydın Bey (İlhan) kürsüye davet edildi.  Aydın Bey, önce kendisini tanıttı. Ardından da Milletvekili seçildiği zaman, takipçisi olacağı konuları dillendirdi. Kısa konuşması, sık sık alkışlarla kesildi. Aydın İlhan 1971 yılında Samsun/ Vezirköprü’de doğmuş. Gazi Üniversitesi Elektrik Bölümü mezunu. Bursa’da yirmi yıldır yaşıyor ve Makina imalât ve ticareti ile uğraşıyor. Kafkas Sanayi ve İşadamları Derneği Kurucusu ve eski başkanı. Evli ve bir kız çocuğu babası.

Daha sonra soru- cevap bölümüne geçildi. Başlıca şu sorular soruldu:  “ÇDP’nin programında yalnızca Çerkeslik mi var? Diğer sosyal konulara ilişkin görüşleriniz var mı? Adaylar arasında başka halklardan kimseler var mı?”

Bu sorulara Kenan Bey (Kaplan) cevap verdi: “Partinin programında elbet yalnızca Çerkeslik, kimliklerimizin yaşatılması konusu yok. Her konuda toplum yararına düşünce ve projelerimiz var. Ancak Çölde susuzluktan ölmekte olan insana altın mı, su mu verirsiniz önce? Tabiki su. Öncelikli olan kimliğimizin yaşamasıdır. Güçlü bir kimlik mücadelesi verirken;  işçinin, köylünün, emeklinin de haklarını da savunacağız. Doğayı da savunacağız. 7/24 anadilde radyo-tv ve anadilde eğitim için de mücadele edeceğiz. Biz misyon partisiyiz. Parlamontoya kendi kimliklerimzile girecek ve hak ve hukukumuzu öyle savunacağız. Biz burada güçlü olursak Kafkasya’da da güçlü olabiliriz. Bu adaylarımızın meclise gitmesiyle, kimlik mücadelesiyle gerçekleşebilir.”

Daha sonra “Thamade”lerden Fikri Bey (Duman) söz aldı: “20 yıl önce Kril Alfabesi ile yazılı bir kâğıt parçası sebebiyle insanlara dava açıldı. O noktadan bugüne gelindi. İlerde Kafkasya’daki varlığımız için, bizim buradaki varlığımız çok önemli. Bu sebeple burada kimliğimizle sağlam durmalıyız.”
Söz alan diğer konuklar önemle şu konuya değidiler: “Yalnızca merkezde değil. İlçelerde, mahallelerde ve köylerde de örgütlenmeliyiz.” ÇDP yetkilileri, partilerinin henüz yeni olduğunu ancak en kısa zamanda köylerde de temsilcilikler açacaklarını duyurdular.
Toplantıya Bursa’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Toplantı sonunda hatıra fotoğrafları çektirildi.


Bursa’da yaşayan Çerkes ve Lazların birbirleriyle dayanışma göstermesi gerektiğini vurgulandı. Yeni tanıştığımız kimi dostlar bunun kimliklerin yaşatılmasında noktasında çok önemli olduğunu belirtti.  Toplantı sonunda üstad Mahmut Bey (Bi) ile karşılaşmamız benim için büyük bir sürpriz oldu. Bunu da burada belirtmeliyim. 


 (13 Nisan 2015)
Ali İhsan Aksamaz







“Romani nç̆aralobaşi irişen ʒ̆oxlemxtimu noʒ̆ile ren!”

      “Romani nç̆aralobaşi irişen ʒ̆oxlemxtimu noʒ̆ile ren!”     [ Goʒ̆otkvala : Ma A. Cengiz Bukeri doviçini dido ʒ̆anapeş ʒ̆oxle...