24 Aralık 2019 Salı

“Ezber Bozan Dört Kitap”









“Ezber Bozan Dört Kitap”





Bu ilk makalemde, sizlere Kafkasya Kültür Kökenli insanlarımıza ait dört önemli kitabı kısaca tanıtmak istiyorum. İlk kitap, “Sevgili Vatandaşlarım Lazlara Ricâ-yı Mahsûsum ve Tarihten Şanlı İki Sahife” adını taşıyor. Tanıtacağım diğer üç kitabın adları sırasıyla şöyle: “Çerkes ve Yunan Mitolojileri Üzerine Tematik Okumalar”, “19 ve 20. Yüzyıl Abazaların Politik Tarihi (1770-1993)” ve “Nemazi Dobiguram/ Namaz Öğreniyorum”.







“Sevgili Vatandaşlarım Lazlara Ricâ-yı Mahsûsum ve Tarihten Şanlı İki Sahife” adlı kitap, ilk olarak 18 Aralık 1918 tarihinde yayımlanır. Gel gör ki, bu değerli çalışma 2014 yılına kadar karanlık arşivlerin tozlu raflarında unutulur, keşfedileceği günü bekler. Değerli araştırmacı-yazar İrfan Çağatay, bu çalışmayı gün yüzüne çıkarır ve kültür hayatımıza kazandırır. Kitap, Osmanlıca aslı ve günümüz Türkçe’siyle “Lazi Kültür Yayınları”dan çıktı. Kitabın yazarı Ahmet Tevfik (Yücesoy). Ahmet Tevfik, hem Osmanlı Ülkesi’nin donanımlı bir Aydınıdır, hem de Lazların ekonomik, sosyal, kültürel ve anadili haklarına sahip çıkar. Ayrıca Lazların ve Megrellerin aynı halk olduklarına da vurgu yapar bu çalışmasıyla. Osmanlı- Rus Savaşları sebebiyle tarihsel topraklarından göç etmek zorunda kalan Lazların, Türkiye’nin Batı yörelerindeki muhacir köylerinde de anadilleri ve kültürlerini yaşattıklarından da övgüyle bahseder Ahmet Tevfik. Eğer Lazların Osmanlı-Rus Savaşı sırasındaki tutum, davranış ve durumlarına ilgi duyuyorsanız, bu çalışmayı mutlaka okumalısınız. Bu çalışmanın bir diğer baskısının Serap Arslan’ın günümüz Türkçe’sine çevirisiyle “Lazika Yayın Kollektifi”nden de çıktığını da burada belirtmeliyim.







İkinci kitabımız “Çerkes ve Yunan Mitolojileri Üzerine Tematik Okumalar” başlığını taşıyor. Bu değerli çalışma araştırmacı-yazar-akademisyen Balkar Selçuk’ın imzasını taşıyor. Kitap, “Apra Yayıncılık” tarafından yayımlandı.
Değerli araştırmacı-yazar-akademisyen Balkar Selçuk’a “Çerkes ve Yunan Mitolojileri Üzerine Tematik Okumalar” adlı kitabının içeriğini sordum. Balkar Selçuk, bu konuda şunları söyledi:

Çerkes ve Yunan Mitolojileri Üzerine Tematik Okumalar” adlı kitabım temelde Yunan mitolojisinin iki ana yazarı Hesiodos ve Homeros’un kitapları ile Çerkes Nart mitolojisini karşılaştırıp edüt ediyor. Bu kitabımla, Hesiodos’un “Günler ve İşler” ile “Teogonia” adlı kitapları ve Homeros’un “İlyada ve Odisseia” adlı kitaplarını tartıştım. Kitabım, kendi içinde iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm “Olimpos ve Harama Uaşha’nın Sakinleri” başlığı altında tartışıldı. Olimpos ve Harama Dağları kozmik dağlar olarak görülüyor. Bu dağlar aslında Çerkes ve Yunan mitlerinin merkezinde yer alıyor. Yunan mitolojisinde Olimpos’da yaşadığı var sayılan antropomorfikler ile Çerkes Nart mitolojisinde Harama Dağı’nda yaşadığı kabul edilen Nartları bu başlık altında karşılaştırdım. Bu bölümde daha çok Hesiodos’un eserlerini temel aldım.” Kitabımın ikinci bölümü ise, “Ölüler Ülkesi” başlığını taşıyor. Bu bölümde de daha çok Homeros’un İlyada ve Odisseia’sını ele aldım.”

Eğer mitolojiye ilgi duyuyorsanız, araştırmacı- yazar- akademisyen Balkar Selçuk’un “Çerkes ve Yunan Mitolojileri Üzerine Tematik Okumalar” adlı bu eşsiz çalışmasını mutlaka edinip okumalısınız.






“19 ve 20. Yüzyıl Abazaların Politik Tarihi (1770-1993)” adlı çalışma değerli araştırmacı-yazar Selçuk Sımsım’ın imzasını taşıyor. Bu kitap, “Apra Yayıncılık”tan çıktı. Selçuk Sımsım, bu çalışmasıyla bizlere Abazaları ve onların varoluş mücadelelerinin tarihini belgelere dayanarak anlatıyor. Kuşkusuz Osmanlı-Rus Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, SSCB ve “Soğuk Savaş” süreçleri Kuzey ve Güney Kafkasya’nın diğer Halkları gibi Abaza Halkını da derinden etkiledi, şekillendirdi.

Belirtmekte fayda var,  değerli araştırmacı-yazar Selçuk Sımsım’ın bu kitabı, bu alanda Türkçe olarak yazılmış ve belgelerle desteklenmiş ilk ayrıntılı çalışma özelliğini taşıyor. “19 ve 20. Yüzyıl Abazaların Politik Tarihi (1770-1993)” adlı bu eşsiz kitabın tanıtımının, Abhazya Cumhuriyeti’nin Başkenti Sohum’da  “Geri Dönüş Devlet Komitesi”nde de yapıldığını belirtmeliyim.

Şimdi de Selçuk Sımsım’ın, verdiği bilgilerden birkaç satır aktarmak istiyorum:


 Jeopolitik ve jeostratejik konumu nedeniyle Abazaların da içinde yaşadığı Kafkasya coğrafyası tarih boyunca pek çok devletin iştahını kabartmış ve bu nedenle de istila girişimlerine uğramıştır. Tarihin çok eski dönemlerinden beri devam eden bu saldırılar 18 ve 19. yüzyıllarda da hız kesmeden devam etti.  Kafkasya’nın otokton halklarının dağınıklığı ve bölünmüşlüğü bölge üzerinde hâkimiyet kurma emelindeki güçleri hep cüretkâr kıldı.”


Eğer günümüz Kafkasya’sını, Halklarını ve aralarındaki ilişkileri öğrenmek istiyorsanız,  araştırmacı- yazar Selçuk Sımsım’ın, bu eşsiz çalışmasını da mutlaka okumalısınız. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Abhazya Cumhuriyeti’ni resmen tanıması yönünde çeşitli temasların sürdüğü şu günlerde,  “19 ve 20. Yüzyıl Abazaların Politik Tarihi (1770-1993)” adlı bu kitabı okumak her geçen gün daha da önem kazanıyor.






Bu makalemde tanıtacağım dördüncü kitap “Nemazi Dobiguram/ Namaz Öğreniyorum” başlığını taşıyor. Bu kitap, “Lazi Kültür Yayınları” tarafından yayımlandı. Kitap, resimli bir “Lazca Namaz Hocası” özelliğini taşıyor. Bu değerli çalışmanın en önemli özelliği, Lazca olması. Kitabın sonunda da kısa bir Lazca- Türkçe dinî terimler sözlüğü yer alıyor. Kitabın yazarı Hasan Uzunhasanoğlu. Kitapta yer alan fotoğraflar Mustafa Bayındır Aliişi ve Suat Özyaman Stingaşi’ye ait. “Nemazi Dobiguram”, İrfan Aleksiva’nın Lazca sunuş yazısıyla yayımlandı.

Değerli araştırmacı-yazar-eğitimci Hasan Uzunhasanoğlu’na, bu çalışmasıyla neyi amaçladığını sordum. Hasan Uzunhasanoğlu, bu soruma şöyle cevap verdi:

“Bu çalışmam, öncelikle Lazcanın yetersiz bir dil olduğu iddialarına cevaptır. İkincisi, Lazcanın yalnızca nostaljik, akademik ve etnografik bir unsur olarak günlük yaşamın dışında değil, yaşayan ve günlük hayatın ihtiyaçlarına cevap verebilecek, vermekte olan canlı bir varlık olarak her alanda kullanılabileceğini gösterdim. Ve elbette, çeviriler yoluyla Lazcanın külliyatını ve edebî yanını da böylece güçlendirmek istedim.”


Hasan Uzunhasanoğlu’nun, daha önce de John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar adlı eserini  Mtugepe do Koçepe” adıyla Lazcaya kazandırdığını da burada belirtmem gerekiyor. Eğer ülkenizin kadim anadillerinden Lazcayı tanımak veya Lazcanızı geliştirmek istiyorsanız, değerli eğitimci-yazarımızın çalışmalarını da edinmeli ve okumalısınız.


Bu değerli kitapları internet üzerinden satış yapan sitelerden kolaylıkla sipariş edebilirsiniz.


Eskiden veya yeni yayımlanmış kitapların tanıtımlarında bir sonraki makalemde buluşmak üzere sağlıcakla kalın!



(23 XII 2019)

Ali İhsan Aksamaz






https://sonhaber.ch/tr/ezber-bozan-dort-kitap/


Hiç yorum yok:

"TÜRKİYE'NİN ANADİLİ ZENGİNLİĞİ" / "TURKİAŞİ NANANENAŞ XAMPOBA"

   "TURKİAŞİ NANANENAŞ XAMPOBA" Baba çkimi Faik Aksamazis…   GOʒ̆OTKVALE Nananena, p̆olit̆ik̆uri var adamuri ar tema ren...